Wat is mindfulness?

Om mindful te kunnen leven moet je natuurlijk eerst weten wat mindfulness nou precies is. Wat is de oorsprong van mindfulness en wat moet je doen om het zelf te kunnen toepassen? Wil je weten waar mindfulness vandaan komt, wat het is en hoe het jou kan helpen meer balans te vinden in je leven? Lees dan vooral verder.  

Mindfulness komt van oorsprong uit het boeddhisme.

Mindfulness staat voor leven met aandacht en zonder oordeel. De oorsprong van mindfulness ligt in het boeddhisme en is gebaseerd op eeuwenoude wijsheden en tradities. In 1979 is het door de Amerikaanse John Kabat-Zinn opgepakt en vertaald naar een meer hedendaagse training en techniek. Mindfulness wordt vanaf dat moment omarmd door de hedendaagse wetenschap en gebruikt als manier om van angsten en depressies af te kunnen komen. Maar, dat mag nooit het doel op zich zijn!

Zijn in het nu en zonder oordeel leven.

Het doel van mindfulness is: zijn in het nu en leven zonder te oordelen. Dus zonder oordeel naar jezelf en zonder oordeel naar een ander. De neiging van de mens is juist om snel te oordelen. Daarom was dit voor mij een van de meest moeilijke onderdelen om te leren. Net als vele mensen in de moderne maatschappij ben ik namelijk “my own worst critic” en vind ik al snel dat ik iets verkeerd doe. Maar de kunst zit hem in het leren herkennen van gedachtes als oordeel. Zodra je het herkent, kun je het ook veranderen.

Ontspanning is nooit het doel op zich.

Ongeveer 10 jaar geleden had ik mijn eerste mindfulness training. Een van de meest heldere momenten kreeg ik toen we een meditatie moesten doen. Ik werd ontzettend gefrustreerd van het feit dat ik niet kon ontspannen door die meditatie. Een paar huizen verderop werd flink geboord, iemand uit mijn meditatie groepje was in slaap gevallen (te horen aan het luide gesnurk wat van een paar matjes verderop vandaan kwam). En zo waren er nog meer geluiden die mij ervan weerhielden te ontspannen. Later, toen ik dit besprak met de trainster gaf ze aan; “Het doel van de meditatie zou ook nooit moeten zijn: ontspanning. Het doel van de meditatie is dat je bent in het moment. De geluiden die je waarneemt die zijn er nou eenmaal.”

Ze vertelde: “Hoor je een boor een paar huizen verderop en denk je met oordeel? Dan kunnen je gedachten zijn: Wat vervelend die boor, nu kan ik niet ontspannen, zo kan ik natuurlijk nooit mindful worden. Maar als je echt mindful zou zijn: hoor je alleen het geluid van de boor. Je oordeelt niet. Je neemt waar. Het geluid wordt steeds harder en harder naarmate de boor in de muur verdwijnt. Dan stopt het even. Tussen het boren door hoor je de vogels buiten. Daar is weer het geluid van de boor eerst zacht, dan harder. Het wordt een zoemende toon. Luister je op die manier naar de geluiden? Dan ben je echt mindful.”

Dat je uiteindelijk misschien ontspant door de meditatie of door de geluiden die je hoort, dat is bijzaak. Maar je leeft in het nu en je neemt waar wat je ziet, hoort, voelt en ruikt. Dat is mindfulness.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *