“Werk jij zoveel? Hoe doe je dat dan met je kinderen? Werkt je man dan misschien minder?”
Het antwoord op die vragen verbaasd de meeste mensen. Mijn man heeft namelijk een eigen zaak (en werkt dus eigenlijk altijd) en is daarbij vaak weg ’s avonds en in het weekend. Ik werk 32 uur en draai daarnaast het meeste aan huishoudelijke taken met twee kinderen (5 en 7 jaar) en een hond (1,5 jaar). Toegegeven, er waren momenten (zeker toen de kinderen nog kleiner waren) dat de balans ver te zoeken was. Maar sinds ik me steeds meer verdiep in mindfulness ervaar ik veel meer balans tussen werk en gezin.
Gezin staat voorop
Voor ons beide staat het gezin altijd voorop. Het feit dat wij werken is dan ook allemaal voor het gezin. Je moet namelijk werken voor een goed salaris, maar daarnaast wil je ook het voorbeeld geven dat het niet allemaal komt aanwaaien. Wil je iets bereiken dan moet je daar ook voor werken. Betekend dat dat je nooit tijd hebt voor elkaar of voor het gezin? Nee. Moet dat dan altijd gecompenseerd worden met dure cadeaus of dure uitjes? Nee. Mindfulness zit hem in de kleine dingen. Het staat voor leven met aandacht en zonder oordeel. En het mooie is dat je dus altijd mindful kunt zijn, wat er ook gebeurd.
Hoe kan mindfulness helpen om meer balans te ervaren in een gezin!
Een heel belangrijke les die ik heb geleerd vanuit mindfulness is: Stop met multitasken!
Zoals ik net al aangaf staat mindfulness voor leven met aandacht. En daarin vind je meteen een belangrijke tip: Leven met aandacht. Doe dat wat je aan het doen bent met aandacht.
Stel je voor: Je komt thuis na een lange dag werken, je moet nog koken, je kind straks nog op bed leggen. In je hoofd heb je al een lang lijstje met dingen die je nog moet doen terwijl je je kind een dikke knuffel geeft. Hij/zij is moe dus die zet je even voor de tv met een filmpje. “Dan kan ik even rustig koken” Terwijl je aan het koken bent wil je zelf ook even ontspannen dus scrol je stiekem tussendoor door je instagramfeed. Je ziet whatsappjes binnen komen, reageert daar nog even op. Je moet goed opletten tussendoor dat je eten niet aanbakt. Ergens gaat het mis. Je kind gaat huilen en hangt aan je been, je eten brand aan, je voelt je overweldigd en hebt het idee dat niets lukt.
Als je dit moment mindful zou aanpakken zou het als volgt kunnen gaan:
Je komt thuis en geeft een dikke knuffel aan je kind. Je voelt die kleine handjes om je heen slaan en ziet de lach op het gezicht van je kind. Je vraagt wat het leukste was wat hij vandaag heeft gedaan en krijgt een verhaal over spelen in de zandbak te horen. Je ziet nogmaals die grote glimlach ontstaan op het gezicht van je kind. Je vraagt of hij mee wil helpen met koken? Dat wil hij wel. Je geeft hem een bot mesje en een paar tomaten om te hakken. Vervolgens start jij met de rest van het eten. Je ruikt de kruidige geur die uit de pannen naar boven komt.
Dit is een veel meer bewuste manier van eindigen van een drukke dag. Doordat je openstaat voor gevoel (van de knuffel van je kind) en geuren (van het eten wat je aan het maken bent) ben je echt in het moment. Al je zintuigen zijn aan het werk en laten je weten wat er gebeurd. Dat je kind na 2 minuten waarschijnlijk afhaakt met meehelpen en alsnog even een filmpje wil kijken op de bank is dan ook goed.
Niet meer multitasken dus, maar bewust stap voor stap ervaren wat je aan het doen bent! Een eerste stap naar meer balans!